top of page

Se helheten, se individen och förstå varför.




För mig är den holistiska tanken viktigt. Jag tror inte att vi någonsin kan komma åt roten till problemet om vi inte hittar orsaken.

Vi behöver se helheten, hela individen inifrån och ut.


När jag får in en hund med remiss från veterinär finns det oftast en diagnos. Hunden kanske har opererat sitt korsband.

Jobbet som följer är ju att stärka upp benet och att återfå normal funktion och belastning.

Även att minimera belastningsproblematiken i resten av kroppen. Men framför allt om att försöka förstå VARFÖR hunden har fått problem med sitt korsband från början.


Ibland är det medfött. Då behöver vi göra en plan för att stärka upp och ge bättre förutsättningar för framtiden. Vi behöver i dessa fall förstå vad som skapar en obalans till den grad att kroppen går sönder. Utan den förståelsen kan vi inte bygga upp en rehabplan med efterföljande friskvård som ger bättre förutsättningar.


Ibland är det något annat, kanske ett magproblem som orsakat spänningar som i sin tur orsakat felbelastningar som triggat en inflammation i knät. Knät är konstruerat för en viss typ av rörelse och belastning. När belastningen blir större än vad knät klarar av (oavsett om det är vikt, dragkraft, yttre våld eller liknande) kommer det att bli inflammationer i knät. Korsbandsrupturen är oftast ett resultat av inflammationen.


Men tillbaka till individen och i det här fallet stressen.

Om vi inte löser stressen kommer vi aldrig att få en frisk hund.... Så vid sidan om rehabiliteringen behöver vi förstå hundens liv, hundägarens liv och deras gemensamma förutsättningar. Vad är dit som skapar oro i vardagen, hur kan vi tillrättalägga hundens vardag för att minska stressen, skapa mer välbehag och läka inifrån och ut?


Jag kan inte ge dig svaren här och nu. Det är ett pussel, alltihop. Och vi behöver ha en djurägare som är villig att förstå, att se problemet och som vill vara en del av lösningen.


Det vi som Hundfysioterapeuter kan börja med är att reducera stressen i samband med rehabbesöket.

  • ta bort leksaker, godis och andra saker som kan trigga hunden

  • skapa en rofylld miljö

  • gör rehabövningar som är lagom utmanande för hunden

  • träna i kortare pass

  • sörj för att hunden är ordentligt smärtlindrad

  • fundera på hur djurägaren kan berika sin hund på ett sätt som passar skadan


Det är också viktigt att regelbundet undersöka hela hundens kropp. När du möter patienten för första gången räcker det inte bara med veterinärens op berättelse. Du behöver själv skapa dig en uppfattning om hur hunden mår, vart det finns spänningar, vad hunden har för muskelstatus och hundens sinnesstämning.

Detta följer jag sedan upp vid efterföljande besök.


Samtidigt som jag arbetar med rehabiliteringen och med att bygga upp kroppen igen, försöker jag förstå hur livet ser ut hemma och gärna koppla in någon som riktigt duktig på beteenden. Så att vi kan göra en plan som reducerar hundens stress och skapar en bättre tillvaro för hunden.



I en del fall orsakas skadan av en långvarig felbelastning, som inte är orsakad av stressmage. Hunden kan ha gått lite tokigt sedan den var ung. Ingen hälta, inga uppenbara besvär, den har bara varit obalanserad i kroppen.

De här fallen kan också vara knepiga. Här har vi muskler och bindväv som vant sig att gå och röra sig på ett visst sätt. Muskler som blivit starka och andra muskler som försvagat. I dessa fall behöver vi jobba med att bygga om grunden, inifrån och ut. Vi börjar smått, med övningar där hunden bara står för att på sikt få en kropp som arbetar rätt även med fart och fläkt. Det är inte lätt, men det går!


Detta yrket! Aldrig blir vill fullärda och ständigt utmanas man på nya vis.


111 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Muskler

Stretching

Stretchar du din hund regelbundet? Stretchar du sig själv regelbundet? Om ja, varför? Detta inlägg blev bara text då det visade sig att jag inte har några bra bilder på stretching. Beklagar och hoppas

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page