För att bygga muskler krävs lite planering. Många gör nog mycket av planeringen omedvetet och bara att vi rör på våra hundar innebär en muskelstimulans. Det är bra. Inaktivitet innebär att musklerna inte behöver vara aktiva och kommer därmed minska i styrka och omfång.
Det luriga med muskler är också att de inte blir större eller starkare än de behöver vara. Ingen muskler kommer växa om den inte måste. Det innebär alltså att trots att vi låter hunden springa fritt 5 gånger i veckan (som den alltid har gjort) kommer vi inte att se någon förändring på muskeltillväxten. Vi behöver göra en förändring i belastningen för att muskeln ska förändras.
Vi behöver också fråga oss varför vi vill ha starkare hundar, vilket som är syftet och till vilken nytta. Först då kan vi tillrättalägga träningen så att den blir gynnsam och ändamålsenligt.
Om målet är att ha en stark och frisk familjehund som ska kunna vara lös i skogen, leka med grannen och ha en så frisk rörelseapparat som möjligt så kommer man väldigt långt med att göra just det, springa fritt i skogen (självklart tar vi hänsyn till lagar, koppel osv).
Men om vi förväntar oss mer av våra hundar, tex jakt eller tävling, så behöver vi planera lite.
Det finns inte tillräckligt med forskning på området träning av hund (enligt mig) och mycket av det vi vet idag hämtas från forskning på människa samt beprövad erfarenhet av oss som arbetar med hund men även av dem som aktivt tränat hund länge och samlat på sig erfarenhet. Men jag ska försöka sammanfatta pusselbitarna för att du ska kunna göra en bra planering kring din hunds träning.
NÄRING
Vi behöver se över vad vi stoppar i hundarna. Vi behöver ge dem bra mat, med tillräckligt mycket proteiner, fett, vitaminer och mineraler. Just proteiner är viktigt för att kunna bygga muskler. Men vi behöver också tänka på mängden mat. Om vi vill att hunden ska gå upp i muskelmassa (dvs vikt) behöver den få mat så att den kan bygga muskler och många gånger behöver vi därför öka fodergivan. Kolla på din hund, bygger den muskler har du en bra fodermängd som förmodligen behöver justeras med tiden. Bygger den inga muskler eller går ner i vikt behöver du fundera på fodrets innehåll och mängden. Går din hund upp i vikt men inte i muskler, eller går den upp både i muskelmassa och i fett behöver du också se över vad du ger och hur mycket.
BASÖVNINGAR
Ett bra sätt att stärka muskler på är att se till så att det ingår flerledsövningar i ert träningsprogram. Det innebär att rörelsen sker i flera leder och involverar mer än en kroppsdel. Tex att resa sig från sittande, eller att kliva upp på en stubbe. När två eller fler leder arbetar samtidigt aktiveras fler muskler och du kan då även lägga på mer viktbelastning. Nu kan vi inte riktigt använda oss av en skivstång, men vi kan med fördel använda oss av hundens egen kroppsvikt. En bra ide för att säkerställa kvalitén på tunga övningar är att lägga dem tidigt i träningspasset, innan kroppen har blivit trött.
INTENSITET
För att verkligen bygga muskler behöver hunden göra övningar som är tunga. Dock skall den klara att göra mellan 6-12 repetitioner på ett korrekt sätt. Det är inte gynnsamt att göra övningar som är för tunga för hunden, då kommer den inte att utföra övningen korrekt eller kunna göra tillräckligt många för en gynnsam träningseffekt och det enda som stimuleras är ditt ego ;-) Försök att hitta balansen där det är snyggt, korrekt och tillräckligt tungt.
Allt handlar om att bygga sakta men säkert. Det din hund inte klarar i dag kommer den att klara om några veckor, om du ger rätt förutsättningar.
TRÄNINGSVOLYM
Hittar rätt volym för din hund. Att hitta balansen mellan träning och återhämtning, att hitta vilken typ av träning som kräver vilken typ av återhämtning och framför allt att våga vila.
Tränar du tyngre än vad hunden klarar av kommer det troligen inte ge en gynnsam träningseffekt utan snarare öka behovet av återhämtning.
Genom att planera din träning, progression och återhämtning kommer du att få bättre träningsresultat och mindre bakslag. Hunden kommer att må bättre och stressen på hundkroppen blir mindre. Vilket i sig är en viktig faktor för resultat.
BELASTNING FÖR UTVECKLING
Muskletrna behöver belastas för att bli större och starkare. Belastningen kan vara tyngre vikter, fler repetitioner men även variation i övningarna. Du kan tex träna bakbenens muskler genom att stå med framtassarna på en stubbe och ha baktassarna i marken, lägga så mycket vikt som möjligt i bakbenen utan att hunden sätter sig och sedan locka hunden framåt och bakåt, så att vikten variera mellan fram- och bakben. Ett annat sätt är samma utgångsposition men att jobba med sitt till stå (med framtassarna kvar på stubben) och en tredje övning är att kliva upp och ner på stubben, långsamt och kontrollerat med ett ben i taget. Tre olika övningar som tränar bakben.
OLIKA TYPER AV MUSKELFIBRER
Det är också bar att ha med sig att det finns olika typer av muskelfibrer i hundens kropp, som tränas på olika sätt. Det finns långsamma muskelfibrerna, de explosiva muskelfibrerna och blandningen där emellan. Alla dessa behöver tränas för att hunden ska få en bra allroundkropp.
ÄNDAMÅLSENLIG TRÄNING
Planer din träning så att du täcker alla områden och såklart så att din träning har stor ändamålsenlig volym. Dvs, ska du jaga med hunden behöver du ha mycket konditionsträning i skogsmiljö. Ska du träna agility behöver du träna upp snabbhet, explosivitet och balans, men även sörja för att hunden har en god kondition.
ÅTERHÄMTNING
Återhämta mera är mitt absolut bästa tips!
Återhämtning är rörelse, sova, näring, vatten, avslappning, massage, glädje och samvaro.
Comments