top of page

Klövjeväskor och träning

För några veckor sedan var jag med i Hundjägarpodden och där pratade vi om träning av jakthundar, genom livet.

Klövjeväska kom på tal och det är ju alltid ett ämne som intresserar men också väcker många frågor.

Min åsikt är att det inte bara är att köpa en väska, fylla den med grus och gå ut och gå. Inte heller köpa en bra väska, fylla den med hundmat och bestiga fjällvärden.


Som vanligt vill man ju fråga sig VARFÖR? Vad är syftet med att träna hunden med klöv? När jag kan besvara den frågan kan jag också lättare lägga upp träningen så att hunden får goda förutsättningar.


Jag fick ett mail från en hundägare med just frågan om vad hon skulle tänka på och hur hon skulle träna.

Jag brukar tänka såhär:


Det viktigaste med en väska är att den sitter bra och speciellt om man ska ha lite tyngd i den.

Jag letar också efter en rejäl ryggplatta, vilket är viktigt för att fördela vikten på ett bra sätt.


Det jag tittar på när jag väljer väskor är

-En ordentlig ryggplatta för avlastning och viktfördelning

-Att väskan inte trycker mot nacken och kan ge skav

-Att väskan inte är för stor eller lång, den ska inte gå för långt ner på ryggen

-Att remmarna hamnar bra på hunden och inte trycker mor strupen tex. och sitter bra om bröstkorgen.

-Att själva bärväskorna inte är för stora, men heller inte för små och att de är placerade över hundens front/ bogparti.Man kan också fundera lite på syftet med att bära och vikten man vill bära. 30% av hundens vikt är också 30% av hundens vikt och innebär en belastning på lederna, speciellt om vi inte har byggt upp en muskulatur för bärandet.


Jag brukar använda ris som vikt. Ris är lätt att måtta, har hög densitet och tar lite plats. Lägg en rispåse i varje väska, börja med 0,5-1 dl och fyll sedan väskan med en handduk eller liknande, om du behöver, för att minska fladder.

Första promenaden med väskan är mer av en kontrollpromenad där du ser hur hunden går, om väskan sitter bra, får hunden skav osv.


Om väskan är bra och hunden trivs kan du börja träna.


Hundägaren som hörde av sig hade en drever och då hade jag mer satsat på uthålligare träning. Muskler är bra, men för stora muskler kan också vara en belastning och minska smidigheten hos hunden.


Jakthundar behöver vara smidiga, starka och uthålliga.

Hundar som tävlar i weighpull behöver ha större muskler och mindre smidighet (med det är det inte sagt att de inte ska konditionstränas och ha lite smidighet)


Jag tänkte dela med mig av det exempel vi har till våra elever. Du får bara öppna det och använda dig utav det om du lovar att göra det med ansvar. Vikterna är exempel vikter och kan absolut inte passa alla. Hunden du ska träna har sina unika förutsättningar, väder och vind kommer också innebära anpassning av träningen osv.

Se det som inspiration! Utgå från din hund, fundera på ert behov och syfte med träningen. Lägg sedan upp en träningsplan som passar er.


Klövjeväska
.pdf
Ladda ner PDF • 84KB


 

Poddsugen?

Här hittar du avsnittet från Hundjägarpodden. 

Glad sommar!


Jag hoppas att vi ses i höst.


// Frida

1 613 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Stretching

Stretchar du din hund regelbundet? Stretchar du sig själv regelbundet? Om ja, varför? Detta inlägg blev bara text då det visade sig att jag inte har några bra bilder på stretching. Beklagar och hoppas

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page